dijous, 9 de desembre del 2010

Malalties de rics, malalties de pobres (2)

Mosquit tigre (Aedes albopictus)
Dèiem que la globalització té altres dimensions que les estrictament econòmiques. La dependència de les nacions de la comunicació, del sistema financer i del comerç, ha generat un gran escenari d’intercomunicació entre els centres de poder mundial i les seves transaccions comercials. Resultat: les economies nacionals s’han integrat en una única economia de mercat de nivell mundial. Tot plegat és el resultat del creixement econòmic, dels avenços tecnològics i de l’augment de les comunicacions humanes tant pels mitjans de transport com per les telecomunicacions. Certes malalties, que no eren presents en un país, poden importar-se de formes diverses, especialment amb els viatges amb avió, amb l’intercanvi de persones de diferents llocs, infectades i portadores de microorganismes, o mitjançant aliments contaminats, o amb vectors (organismes transmissors) com els insectes, presents en diferents productes, o com els ocells migradors.
Fins ara teníem l’oportunitat de conèixer en directe les diferències entre les persones pel lloc de naixement, i les malalties associades, bé siguin del nord, malalties de rics, o del sud, malalties de pobres. Però ara contemplem, amb certa por, la possible globalització de les malalties exòtiques i la pèrdua de distinció nord-sud. L’estiu del 2004 es va fer famós el mosquit tigre* (Aedes albopictus),  un mosquit de potes ratllades en blanc i negre, igual que el seu cos. Originari del sud-est asiàtic ocupa un hàbitat que s'estén des de Madagascar fins a Nova Guinea cap a l'est i fins a la latitud de Corea cap al nord. El Servei de Control de Mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat detectà el mosquit tigre a Sant Cugat i d’aleshores ençà ha començat la seva expansió per les rodalies de Barcelona i per Catalunya.
El mosquit tigre és el transmissor de malalties com el dengue, la febre groga entre d’altres. No s’ha comprovat, per ara, que hagi actuat a Catalunya com a transmissor d’aquestes malalties però a Itàlia el 2007 va causar un brot d’una malaltia vírica exòtica, el Chikungunya, mai detectada abans a Europa.


Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu març 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada