dimarts, 21 de desembre del 2010

El canvi climàtic (2)


L’efecte hivernacle ha augmentat amb la producció de gasos (C02, vapor d’aigua...)
Moltes vegades hem sentit el comentari, sobretot de la gent gran, que abans feia més fred. També sovint hem sentit a dir, davant de comentaris com aquests, que no tenim memòria històrica pel que fa al temps. Aquest argument poc a poc s’ha anat desfent fins el punt de reconèixer, ara, que és cert, el temps meteorològic canvia, amb petits canvis, d’un any a un altre, però després d’una sèrie d’anys els canvis són més que evidents. El canvi climàtic és un fet de conseqüències greus particularment pels que vivim a zones de clima amb precipitacions discretes però imprescindibles per la supervivència dels ecosistemes i dels humans que en formem part.
Ja destacàvem algunes dades que evidenciaven el canvi climàtic a nivell local però les evidències són arreu i això pot provocar canvis, per bé que a llarg termini, en sectors importants com l’agricultura. Llegíem no fa massa, en un informe de la Universitat d’Oxford, que «en el segle XX, la temperatura augmentà 0,6º, i el nostre model prediu elevacions de 2 a 5 graus al sud d’Anglaterra per al 2100» i pel que fa a la precipitació deia «un altre factor és la provisió d’aigua, i el sud-est anglès pateix una perllongada sequera. S’ha d’equilibrar el tipus de cultiu i la irrigació».
Des de Catalunya ens semblen estranyes aquestes afirmacions sobre la verda Anglaterra però bé que les acceptaríem si fessin referència al territori català. Per tant, què passa? Què està passant? Doncs que estem davant d’un fenomen global. Denbies Wine Estate el principal productor de vins anglesos espera produir enguany 500 000 botelles la qual cosa suposa un augment d’un 25% respecte de la producció del 2004. Es tracta de vins de qualitat. Què passarà enguany en el sector vitivinícola del nostre país? La sequera reduirà dràsticament la producció però els vins que s’obtindran tindran, segons sembla, una gran qualitat. Si la tendència és l’actual caldrà replantejar les produccions agrícoles. Els pagesos hauran de seleccionar quins conreus (cereals, llegums, fruites i verdures) són més idonis per a les noves condicions climàtiques que s’aniran presentant.
Potser veurem aparèixer fenòmens com el que es produí a la darreria del s XIX amb desplaçament a Catalunya del mercat del vi, perquè les vinyes franceses ja patien els efectes de la fil·loxera. Les vinyes franceses afectades per la fil·loxera reduïren la producció de vins francesos desplaçant-se el mercat a Catalunya on es venien, fins i tot, els vins de pitjor qualitat. Llàstima que tot s’acabà quan la fil·loxera arribà a Catalunya el 1 879. En aquest cas un paràsit, el productor de la fil·loxera, ara el canvi climàtic repercuteixen en sectors econòmics importants. Ara però el problema és més greu que una redistribució de conreus o de produccions. En seguirem parlant.

Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu setembre 2006

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada