dimarts, 21 de desembre del 2010

El canvi climàtic (1)

Retrocés de la glacera Aletsch dels Alps suïssos (1979, 1991 i 2002)
L'any 1999 el Museu Arxiu Tomàs Balvey organitzà, dins dels actes lligats a la Setmana de la Ciència, una Jornada científica que vàrem titular Temps i Clima. Hi participaren en Martí Boada (El canvi climàtic una visió des del Vallès), n'August Burgueño (Com afecta el temps la transmissió de la informació), en Jordi Carbó (L'home del temps, una perspectiva científica) i en Pere Comas (L'observació del temps amb la perspectiva del temps). D'aquesta bullida intel·lectual n'havia de sortir alguna cosa, i així fou. L'endemà mateix en Martí Boada em demanà que concertés una entrevista entre Pere Comas i Josep Peñuelas del CREAF, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals de la Universitat Autònoma de Barcelona. Es va fer la reunió. Martí Boada i Josep Peñuelas van poder contemplar la meticulositat amb la qual any rere any en Pere Comas anotava el que anomenem la fenologia, els canvis que es produeixen de manera periòdica als animals i a les plantes en relació amb el medi (gemmació, floració de les plantes, maduració dels fruits, caiguda de les fulles, migració dels ocells, etc.).
Els investigadors van analitzar les dades recollides minuciosament durant 49 anys per Pere Comas a Cardedeu. Cada any, Comas registrava les dates de la sortida i de la caiguda de les fulles, l'inici de la floració i de la fructificació de 103 espècies de plantes, l'aparició anual d'una espècie de papallona i l'arribada primaveral de sis espècies d'ocells migradors (la puput, l'oreneta, el cucut, el rossinyol, la guatlla i el falciot). Aquestes dades i els valors meteorològics constituïen un butlletí, fet a mà, del qual n'enviava còpies als mitjans de comunicació i a les persones interessades.
L'estudi efectuat per investigadors del CSIC, que treballaven al CREAF, fou publicat a la revista Global Change Biology . També fruit, en part, d'aquella sessió científica, l'any 2003 la Societat Catalana de Biologia, de l'Institut d'Estudis Catalans, publicava un article, a la revista Treballs, de J. Peñuelas, F. Rodà, J. Terradas i d'altres autors, Passeig ecofisiològic per l'espai i pel temps: l'estudi de les alteracions produïdes pels canvis climàtics i atmosfèrics en l'estructura i el funcionament de les plantes i dels ecosistemes terrestres, en el qual s'hi constataven algunes observacions fetes des de Cardedeu.
Les dades obtingudes pels d'investigadors de l'estudi de diverses espècies en el període 1952-2000 són les primeres evidències que el canvi climàtic afecta seriosament al metabolisme de plantes i animals. Era la primera vegada que es trobaven evidències tan clares en un ecosistema mediterrani. Des de 1952, la temperatura mitjana registrada a Cardedeu ha augmentat 1,4 graus. Paral·lelament, la sortida de la fulla s'ha avançat en 24 dels 25 arbres estudiats, i segons les espècies, les fulles surten entre 8 i 37 dies abans que fa mig segle, la qual cosa dóna com terme mitjà un avanç de 20 dies. Les condicions ambientals que abans es produïen a mitjans abril ara es donen ja a finals de març. Com la caiguda de la fulla s'ha retardat entre 7 i 35 dies segons l'espècie (13 dies en terme mitjà), això vol dir que el període d'activitat vegetal anual ha augmentat uns 30 dies.

Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu juliol 2006

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada