dijous, 2 de desembre del 2010

Congrés de la UICN a Barcelona



A Barcelona, del 5 al 14 d’octubre, i sota el tema Un Món Divers, s’ha celebrat el Congrés Mundial de la Natura organitzat per la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura)1 una organització que aplega 78 estats, 112 agències governamentals, més de 700 ONGs i més de 10 000 col·laboradors científics voluntaris de més de 180 països. L’objectiu inicial de la UICN, que ara ha acomplert 60 anys, era augmentar el coneixement de les espècies, però s’ha anat ampliant cap a l’estudi global del medi ambient. Històricament ha tingut un paper decisiu en la definició del conveni de la biodiversitat, en el conveni de protecció de les zones humides, conegut com la convenció de Ramsar, i en el conveni CITES sobre el control del tràfic il·legal d’espècies salvatges de flora i fauna, particularment de les que es troben en perill d’extinció.
Aquest congrés és el més important pel que fa a la conservació de la natura. A l’Assemblea de membres, que s’ha fet després del Congrés, s’han escollit el president i el Consell de direcció, i s’ha decidit el programa de treball 2009-2012 Forjant un futur sostenible que dóna una especial importància a la lluita contra el canvi climàtic i a l’ús d’energies ecològicament sostenibles. Des de l’Assemblea s’ha demanat als membres que integrin en els seus programes la lluita contra el canvi climàtic com una prioritat per evitar la pèrdua de biodiversitat i assegurar la integritat dels ecosistemes.
El comitè espanyol de la UICN2, format per 36 entitats, ha presentat 21 mocions. En destaquem la proposta per treballar per un canvi en el model econòmic i energètic, esgotat el model econòmic actual basat en un creixement il·limitat que ens porta a l’ús irracional dels recursos i a la pèrdua de biodiversitat. En aquest sentit s’anuncià que una de cada quatre espècies de mamífers es troba en perill d’extinció, la qual cosa ens enllaça amb una altra de les mocions, que feia referència a la necessitat de conservar l’hàbitat com a prioritat per a evitar l’extinció del linx ibèric (Lynx pardinus), a la vegada que es requeria als Governs d’Espanya i de Portugal, i als autonòmics d’Andalusia, Castella-la Manxa, Extremadura, Castella-Lleó i Madrid que actuïn donant prioritat a la conservació de l’hàbitat del linx ibèric.

2Web del Comité espanyol de la UICN http://www.uicn.es/content/view/3/6/

Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu novembre 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada