dilluns, 27 de desembre del 2010

La grip A

El Tamiflu ® un antiviral que ha vist créixer el seu consum arran l’epidèmia de grip A
L’octubre de l’any passat comentava en aquesta columna els símptomes de la grip, com prevenir-la, com tractar-la i l’efectivitat de la vacunació. No em va semblar avinent dir que cada any la grip comuna produeix unes 8000 morts, les mateixes que es preveu que produirà la grip nova. L’actual situació d’alarma, que s’ha generat a partir dels mitjans de comunicació no té, segons entenc, cap mena de recolzament ni científic, ni tècnic.
L’estratègia de la por i l’alarma constant com a mitjà de control social és tan coneguda com efectiva. Recordeu l’encefalopatia espongiforme bovina, la malaltia de les vaques boges? O la pneumònia atípica SARS, síndrome respiratòria aguda severa, que es va fer famosa el 2003?
Efectivament els agents productors, prió i virus, d’una malaltia i l’altra hi són, calia, però, utilitzar l’estratègia de la por? Ara, a punt de començar un nou curs acadèmic, tornarem a les aules amb un nou entrebanc, la grip A. Fa temps que sembla que tot ho ha d’arreglar l’escola. La grip A també? Des de les escoles fem educació per al consum, per
a la pau, sexual, viària, per a la salut, etc. i a més, encara que no ho sembli, matemàtiques, llengües, ciències naturals i socials, educació física, visual i plàstica i música. I dic això perquè a la veïna França, el seu ministeri de sanitat, ha fet arribar a les escoles unes mesures de prevenció que resumides són: tancar una classe a partir del moment en el qual hi hagi 3 alumes malalts en una mateixa setmana, reobrir-la sis dies després, si no hi ha més contagis i després de sanejar els locals, destinar una aula per centre als alumnes malalts, fer cursos alternatius a través de TV, France5, France Culture i Internet per als alumnes que no puguin assistir a les aules...
El virus de la grip comuna i de la grip A es transmeten per contacte directe amb les persones malaltes per les gotetes infectades (aerosols) dels esternuts i de la tos dels afectats o pel contacte amb objectes contaminats.
En el nostre país es preveu la vacunació profilàctica contra la grip A, això és per prevenir
de la malaltia els col·lectius més sensibles, que encara s’han d’establir, com es fa amb la grip comuna. Les vacunes són en fase d’experimentació i la seva arribada serà entrada la tardor per la qual cosa la vacunació contra la grip clàssica s’avançarà.

Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu setembre 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada