dijous, 9 de desembre del 2010

Malalties de rics, malalties de pobres (1)



Les causes de mort* dels ciutadans del 1r món són les malalties cardiovasculars, el càncer i els accidents. La població n’és força conscient. La percepció de la població coincideix amb les dades estadístiques. La percepció del risc però no sol coincidir amb els perills de certes pràctiques o hàbits socials: dietes, consum de drogues, tabac i alcohol principalment. El consum de tabac és el responsable de la mort de 3 milions de persones per any i malgrat la cruesa de les xifres el nombre de malalts per consum de tabac no baixa. Tenim una situació similar amb els accidents de tràfic. Malgrat les campanyes per evitar-los es produeixen un milió de morts per any. I any rere any s’hi esmercen una gran quantitat de diners amb minsos avenços mentre que productors de tabac o d’automòbils segueixen obtenint beneficis, i mantenint sovint una doble moral, pel que fa al producte elaborat, particularment en el cas del tabac, que a més, és gravat pels governs per cobrir-ne la despesa sanitària que generen.
L’anàlisi de les dades del 3r món, pel que fa a les causes de mort, són molt diferents. La primera de les causes de mort la tenim en les malalties infeccioses, les malalties microbianes (virus, bacteris, protozous...). Són particularment de témer les infeccions gastrointestinals produïdes pel consum d’aigua sense potabilitzar, o pel consum d’aliments regats, rentats o cuinats amb aquestes aigües (còlera, febre tifoidea, hepatitis víriques, poliomielitis, disenteria amebiana...). Si aquí ja ens comencen a sonar els perills de les futures guerres de l’aigua, lligades al canvi global, altrament anomenat canvi climàtic, en alguns països ni guerra tindran perquè l’aigua, si la tenen, no és apte per al consum humà i la precària economia tampoc no els permet de potabilitzar-la.
La globalització però té altres dimensions que les estrictament econòmiques. També s’estan globalitzant les malalties. Hem arribat a una situació que ha començat a generar el temor de l’arribada de malalties altra hora llunyanes. Hem vist estupefactes com es creaven, en els grans centres hospitalaris, les unitats de medicina tropical.


Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu febrer 2009

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada