dilluns, 27 de desembre del 2010

La grip

Una de les vies de transmissió del virus de la grip és el contacte directe amb
les gotetes infectades (aerosols) dels esternuts de les persones infectades
L’ú d’octubre ha començat el període de vacunació profilàctica, això és per prevenir-nos de la malaltia produïda pel virus de la grip. I és aconsellable que ho facin les persones que pateixen malalties cròniques (del cor, dels pulmons, dels ronyons, diabetis...), les persones de més de 60 anys,  les persones baixes de defenses i les persones que treballin en ambients de pública concurrència que estiguin exposades al virus.
El virus de la grip no és un virus fàcil de tractar. Té una gran capacitat de canvi (mutació) per això cada any la vacuna ha de ser diferent de la de l’any anterior, d’aquí ve que ens hàgim de vacunar cada any. La vacuna es fa amb els virus més recents per la qual cosa la immunitat no és del 100%. Sempre podem contraure el virus pel qual no hàgim estat vacunats però malgrat tot paga la pena vacunar-se perquè l’eficàcia de la vacuna arriba a ser del 75% de la població vacunada.
Davant l’opció de vacuna sí o vacuna no cal pensar en els estralls que pot produir la malaltia. És històricament famosa la pandèmia, la passa que diem en la parla col·loquial, del 1918-1919, coneguda amb el sobrenom de grip espanyola, que matà entre 50 i 100 milions de persones. El virus de la grip es transmet per contacte directe amb les persones malaltes per les gotetes infectades (aerosols) dels esternuts i de la tos dels afectats o pel contacte amb objectes contaminats. La incubació és de 1 a 3 dies i els símptomes mal de cap, dolors musculars, mal de coll, catarro nasal i la possibilitat de complicacions, com la pneumònia, en els col·lectius més febles. El tractament aïllar els malalts, tractar el dolor i la febre amb paracetamol o àcid acetilsalicílic, tractar altres símptomes que es puguin presentar, però mai prendre antibiòtics. Cal insistir que la grip és causada per un virus, i que els antibiòtics només ataquen els bacteris. El metge però pot recomanar de prendre’n si sospita que el malalt presenta una sobreinfecció bacteriana.


Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu octubre 2008

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada