dimarts, 21 de desembre del 2010

Cardedeu prepara el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal



El planejament urbanístic és l’assignació d’activitats que es poden realitzar en un territori (habitatge, indústria, zona verda...) i amb quins volums es poden construir (nº de plantes, quantitat de sostre, moviment de terres...).
Divendres dia 21 de març el Ple de l’Ajuntament aprovà inicialment el Pla d’Ordenació Urbanística de Cardedeu amb el vot dels grups municipals del PSC, IC-V i ERC.
El nou Pla, que respon al que Cardedeu havia manifestat, a través dels Consells Ciutadans, prepara la nostra Vila per al futur amb els criteris que marca el nou urbanisme. La preservació del sòl no urbanitzable, el respecte per al consum de sòl, la densificació de les zones edificables, la barreja d’usos, són aquests criteris així com els establerts en les línies d’actuació de l’Agenda-21 de Cardedeu, com distribuir els equipaments de forma equitativa en els diversos barris de la vila, evitar la creació de zones residencials (ciutat jardí) de baixa densitat associada a la manca de disponibilitat de locals per a activitats de comerç o serveis, establir la necessitat de protecció dels turons i carenes i analitzar la conveniència d’ampliar el marge de protecció en aquells espais que per la seva altitud i disposició tinguin una extensa conca visual o seguir amb l’establiment d’una xarxa de carrers verds i segurs que uneixin els equipaments educatius, culturals i esportius.

Les solucions que ens aporta el nou Pla són:

El creixement de la població i habitatge

L’Ajuntament desenvoluparà tots els sectors residencials del Pla en funció de les previsions i terminis que estableixi el Programa d’Actuació Urbanística Municipal (PAUM), i l’execució de la majoria es confia a la iniciativa privada. Es fa la previsió d’una població de 21 000 habitants, a l’horitzó del 2015 (si s’esgotés tot el sòl edificable i tot els m2 de sostre permesos). Serà possible limitar el creixement que hem tingut fins ara? La nova llei d’urbanisme preveu que els Ajuntaments puguin elaborar els PAUM, que tenen una vigència màxima de sis anys, i fixen quines actuacions urbanístiques es preveu que es facin de manera que, cap altra actuació, encara que estigui prevista en el POUM, es pugui executar. L’avantatge és que es pot controlar el creixement de la població. L’inconvenient és que quan menys s’urbanitzi de nou menys sòl es disposarà per habitatges de promoció pública, perquè la nova llei d’urbanisme obliga que ens els nous desenvolupaments urbanístics hi hagi una cessió del 20% del sòl per habitatges de promoció pública. Per tant, si la demanda d’equipaments està coberta el PAUM pot representar una moratòria urbanística que freni el creixement.

La mobilitat

El pla contempla la millora de la xarxa viària amb la construcció d’una ronda a llevant que connecti la variant amb la C-35 a l’alçada del Champion (actuació prioritària) i d’ací a la carretera de Cànoves per sobre dels Dominics.

L’aparcament

Tot i que en el pla es mostra una clara vocació per retornar l’espai per a l’ús ciutadà, no oblida els vehicles, i s’hi fa la previsió de dues zones d’aparcament soterrat a la zona centre, l’una vinculada al mercat municipal, al carrer Cervantes, i l’altra darrera de l’Ajuntament al carrer Joan Miró. L’altra gran zona d’aparcament serà al costat de l’estació de ferrocarril segons que determini un Pla especial.

Parcs i jardins

El parc Pompeu Fabra unit amb el Parc dels Pinetons ha de constituir el parc central de Cardedeu. Es preveu la formació de dos nous parcs, l’un recolzat en el tram nord del torrent Llibre, al final del barri de l’Estalvi, i l’altre en el sector nord-oest, recolzat en el tram sud de l’esmentat torrent, integrant les restes arqueològiques del pla de les Parets.

Els equipaments

Els equipaments, l’altra gran demanda ciutadana, es veuen resolts amb la reserva de sòl per a tres escoles i un institut. El Pla reserva uns terrenys, d’uns 10.000 m2, a la sortida de Cardedeu per la carretera de Cànoves de dimensió suficient per al trasllat del camp de futbol, que alliberaria les actuals instal·lacions esportives per construir-ne d’altres. També es preveu l’ampliació del Cementiri i es fa la reserva de parcel·les de l’entorn dels 1.000 m2 per satisfer la demanda de sòl per a altres equipaments.

L’entorn ferroviari

Es proposa superar la barrera que constitueix la via del ferrocarril, tant en el nucli actual com en els futurs desenvolupaments. Es preveu la redacció i execució d’un Pla especial urbanístic per millorar l’accés nord-sud de Cardedeu, amb l’execució de passos per sota les vies, per proveir d’aparcament l’entorn de l’Estació i per facilitar la utilització del tren com a mitjà de transport alternatiu al cotxe.

Les zones d’activitats industrials i serveis

Es delimiten cinc zones per a les activitats industrials o de serveis. Són de nova creació el sector urbanitzable del costat de la nova ronda de llevant, a tocar de la carretera C-35 i el sector del costat de la ronda de llevant al costat de la carretera de Dosrius a la sortida de la rotonda de la variant. Es reordenen tres espais on ja hi ha activitats: el polígon de Can Boixadera, al costat del sector de Can Messeguer del veí municipi de La Roca del Vallès, el sector del costat de la benzinera, a l’entrada de la Vila, i el polígon del Marital. S’obté el pas sota la via del tren que permetrà connectar la C-35 amb el polígon del Marital a la vegada que s’obre una nova entrada a Cardedeu pel Barri de la Riera.

El medi natural i el sòl agroforestal

Es protegeixen les àrees boscoses i d’arbres de ribera, i altres elements del paisatge vegetal d’interès. També es protegeix l’eix de connexió entre el Montseny i la vall del Mogent: Les Pinedes i el Torrent d’Alfou i la plana conreada oest, que juntament amb la riera de Vallforners i el seus torrents. La zona agroforestal, que es caracteritza per la presència d’un mosaic d’usos del sòl molt diversificat, es preserva per assegurar el sosteniment de la flora i la fauna. Es proposa com a objectiu el manteniment dels usos agrícoles, cinegètics, ramaders i forestals tradicionals per l’interès cultural, socioeconòmic i natural d’aquests sistemes d’explotació dels recursos naturals, amb la delimitació de subàrees segons els usos agraris i forestals. Protecció especial rep la riera de Cànoves-Vallforners que serà objecte d’un pla especial amb l’objectiu de potenciar el seu caràcter ecològic, com a curs fluvial, i com a peça rellevant en l’estructuració territorial de Cardedeu.

El Pla, ara aprovat, comptarà amb dos mesos d’exposició pública perquè s’hi puguin presentar al·legacions. Es podrà consultar a l’exposició de la Sala de les Columnes o als Serveis Tècnics Municipals.

Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu abril 2003

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada