Exxon Valdez |
El 22 d’abril és un de tants dies en els quals celebrem una diada internacional per prendre consciència d’algun problema d’abast planetari. El 22 d’abril és el Dia de la Terra.
El Dia de la Terra, que és festiu a molts països, és un dia de reflexió mundial que pretén afavorir el compromís cívic dels escolars, educar als ciutadans com
consumidors responsables i mobilitzar als mitjans de comunicació, a les escoles i als governs locals entorn d’accions de protecció ambiental.
Es va celebrar per primera vegada l’any 1970, com una iniciativa bàsicament acadèmica (universitats, instituts i escoles), i també d’associacions preocupades pels problemes ambientals. Els seu promotor va ser el senador
dels EUA Gaylord Nelson interessat a crear un lobby que forcés al govern a incloure, en la seva agenda, els problemes ambientals.
La pressió social va tenir els seus fruits, i aquell mateix any el govern de Richard Nixon creà l’Agència de Protecció Ambiental (EPA en les seves sigles en anglès), que té com a objectius protegir el medi ambient i la salut pública.
El mateix any, el congrés nord-americà promulgà l’Acta de l’Aire Net (Clean Air Act) El Dia de la Terra (1) amb l’objectiu d’establir estàndards segurs sobre qualitat de l’aire, emissions i pol·lució contaminant.
Els dies 19 i 20 d’abril s’ha celebrat la 13ª Fira de la Terra al Parc de la Ciutadella de Barcelona, organitzada per l’associació Dia de la Terra1, creada el 1996, i que forma part de la Earth Day Network International2, amb seu a Seattle (EUA), que promou activitats arreu del món sota la denominació de Earth Day Network, el Dia de la Terra.
L’associació està oberta a persones físiques i jurídiques que adoptin El Compromís Verd, una estratègia que inclou estils de vida respectuosos amb el medi i mètodes de producció sostenibles, i Els Principis Valdez, un decàleg, en memòria del desastre causat el 1989 pel petrolier Exxon Valdez a les costes d’Alaska, per motivar les empreses i els seus accionistes a prendre consciència de la responsabilitat ambiental de les activitats industrials i comprometre’s a minimitzar i evitar l’impacte ambiental de les activitats empresarials.
La Fira de la Terra és una mostra d’artesans, d’ONGs que treballen per evitar o resoldre els problemes ambientals, i de propostes ciutadanes a favor d’estils de vida harmònics amb el nostre entorn mitjançant, tallers, conferències i audiovisuals.
D’aquesta edició, la 13a, en vull destacar alguns aspectes, el ressò de la iniciativa ciutadana per aturar el cultiu d’espècies transgèniques, liderada pel pagès i portaveu de la iniciativa Josep Pàmies, així com la difusió de l’ús, com edulcorant, d’una planta, l’estèvia, i la campanya en contra d’un edulcorant, l’aspartamo (E-951), que s’utilitza per endolcir begudes, postres, llaminadures o productes lactis, de la qual també n’és protagonista en Josep Pàmies. Dos exemples de polèmiques sobre productes alimentaris, que cada vegada seran més freqüents, davant les quals no podem restar indiferents. La informació dels pros i de contres són contradictòries, o poc clares, i el més freqüent és que ens falti informació en els mitjans habituals. En parlarem.
Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu maig 2008
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada