divendres, 4 de novembre del 2016

El projecte Orenetes


El projecte Orenetes és una iniciativa de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que, amb la participació ciutadana, té com a objectius, entre d’altres, fer el seguiment dels nius d'oreneta cuablanca (Delichon urbicum) dels pobles i ciutats i també sensibilitzar la ciutadania de la vàlua del patrimoni natural del seu entorn immediat, incentivar el lligam amb els ocells i potenciar el respecte envers aquesta espècie i el medi ambient en general. És un projecte que es porta a terme a Catalunya, a les  Balears i al País Valencià i de forma semblant a d’altres països.
L’oreneta cuablanca és un ocell de cua curta i lleugerament acabada en forma de forca, més curta que la de l’oreneta comuna. Té el cap i la part del darrere de color negre o blau fosc, i la part ventral i el carpó de color blanc. Fa de 12 a 15 cm de longitud i s’alimenta, en vol, d’insectes voladors de mida petita a mitjana, com els mosquits i les mosques.

El niu és de fang, totalment tancat excepte el forat d’entrada, i el fa a les façanes dels edificis, generalment aixopluc al ràfec de les teulades o a les bigues del sostre, protegits contra la intempèrie, on cova de 2 a 5 ous durant 17-20 dies. Els polls volen al cap de 24-26 dies. La seva presència a casa nostra va del mes de març a finals d'octubre quan migren per hivernar a l'Àfrica tropical, al sud del Sàhara.

Segons els darrers censos del 2016, fets en el marc del Projecte Orenetes,  Cardedeu és la setena població catalana amb més nius de Catalunya, 417, agrupats en 30 colònies, dels quals 268 estan ocupats, 12 estan en construcció i 7 estan trencats o només en queden restes.


Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu octubre 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada