dimarts, 22 de setembre del 2015

L'estèvia, un cas de comercialització


L'any 2008 es va activar una campanya en contra d'alguns edulcorants, substàncies que endolceixen aliments i begudes, utilitzats en refrescos baixos en calories com la Coca-Cola Zero. Particularment dura va ser la campanya contra l'E-951, l'aspartamo. Paral·lelament, ves quina coincidència, s'enaltien les virtuts d'una planta, l’estèvia (Stevia rebaudiana). Me'n vaig fer ressò en aquesta columna i vull deixar constància que es confirmà el meu escepticisme. No es tractava ni més ni menys que d'una campanya encoberta de promoció d'aquesta planta i dels seus derivats, una campanya d'aquelles que ràpidament troben col·lectius que en fan bandera. Quina coincidència que un dels seus promotors, Josep Pàmies, sigui ara qui, a través de la seva empresa Pàmies Hortícoles, faci el planter de la que anomenen la “Dolça Revolució”. Com deia aleshores les fulles de l’estèvia contenen unes substàncies edulcorants, glucòsids de l'esteviol, que tenen un poder edulcorant, endolcidor, 300 vegades més gran que el sucre. Al nostre país s'aprofità la Fira de la Terra del 2008 per començar la campanya.

Fa tres anys que es comercialitza un edulcorant, en sobrets, que conté l'E-960, els glucòsids de l'esteviol, i també, tothom pot tenir a casa unes plantes d'estèvia, que es poden comprar a qualsevol centre de jardineria, per endolcir les begudes amb les seves fulles seques.

Aquest estiu s'ha llençat al mercat el Cacaolat 0%. A l'etiqueta distingim clarament la paraula Stevia i entre els seus ingredients llegim els edulcorants acesulfame-k, ciclamat sòdic, sucralosa i com no els glucòsids de l'esteviol. També l'Hornimans fresh és endolcit pels glucòsids de l'esteviol.

Per cert, tant el Cacaolat 0% com el Cacaolat tradicional són, segons el meu parer, els millors batuts de cacau del mercat.

Ara només ens resta esperar la propera campanya en contra dels actuals edulcorants que, com en el cas descrit, servirà per al llançament comercial d’un de nou. Sempre hi haurà qui en sortirà guanyant. Sense treure cap mèrit a les propietats edulcorants i remeieres que té l’estèvia.
Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu setembre 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada