dijous, 3 de maig de 2012

El cranc senyal


El cranc senyal (Pacifastacus leniusculus)

El Projecte Rius és un projecte d'educació ambiental que té com a objectiu la conservació i millora dels nostres rius, afavorint l'apropament de les persones a l’entorn natural, i és per això que es fan, de manera regular, campanyes d’inspecció per comprovar el seu estat de conservació. L’alumnat de la Secció d’Institut Pla Marcell, com altres col·lectius, arreu de Catalunya, fa aquestes inspeccions  a la tardor i a la primavera a la riera de Cànoves-Vallforners, i recull dades que s’envien als responsables del projecte.
La tardor passada s’informà de la presència del cranc ibèric (Austrapotamobius pallipes lusitanicus) però, malauradament, les fotografies dels exemplars capturats varen permetre que els tècnics identifiquessin el cranc com a cranc senyal (Pacifastacus leniusculus), una espècie invasora, que el 2008 tot just començava a trobar-se quan els responsables del Projecte Rius varen fer les fitxes d’observació.
Aquest fet, la novetat, ens ha fet anar a l'arxiu. Hem trobat imatges del 2005, que també corresponen al cranc senyal. En aquell moment ja varem sospitar que es pogués tractar del cranc roig americà (Procambarus clarkii) que era l’espècie que en aquell moment es considerava com a invasora, però és que el cranc ibèric, l’espècie autòctona, és clarament diferent del cranc roig americà. Ara hem vist la nostra errada. El cranc senyal es distingeix de l’ibèric per una taca clara a les pinces.
El cranc de riu americà és una espècie termòfila, prefereix aigües tèbies, mentre que el cranc senyal no té cap problema en viure en aigües fredes, precisament els llocs on el cranc autòcton s’estava refugiant per sobreviure.
La situació dels crancs és un exemple dels problemes generats per les espècies invasores. En el nostre poble s'han fet campanyes de destrucció d'espècies vegetals invasores de la vegetació de ribera, entre d’altres la morera de paper (Broussonetia papyifera). Aviat caldrà pensar en fer campanyes de captura del cranc senyal.

Text publicat a la revista El Nas de Cardedeu abril 2012


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada