dilluns, 8 de març del 2021

Fannie Angelina Eilshemius

 

Fannie Angelina Eilshemius - Frau Hesse

Sí, avui som 8 de març, el dia reconegut per l’ONU com a Dia Internacional de les Dones o Dia de la Dona Treballadora.

Aquests darrers dies, per sort, i ja era hora, s’està parlant de la col·laboració de les dones en els avenços científics. És un fet conegut, que no reconegut, i sovint invisibilitzat. Les coses s’han de reconèixer i donar el valor que tenen. S’ha parlat de científiques, Maria Skłodowska (Marie Curie), Rosalind Elsie Franklin, Rachel Louise Carson, Hedwig Eva Maria Kiesler (Hedy Lamaar) o d’altres poc o gens conegudes, però avui vull reconèixer a Fannie Angelina Eilshemius, de casada Angelina Fanny Hesse, filla d’una rica família dels Països Baixos, emigrada als Estats Units, que l’envià a Suïssa, quan tenia 15 anys, a fer estudis d’economia domèstica i francès. Es casà, als 24 anys, amb el metge alemany Walther Hesse que treballà en el laboratori de Robert Koch el microbiòleg descobridor dels bacteris de la tuberculosi i del còlera, i un dels pares de la microbiologia.

Frau Hesse (senyora Hesse) que així era coneguda en el laboratori del seu espòs, treballava, sense sou, com a ajudant de laboratori. Preparava els mitjans per als cultius de bacteris i excel·lia en els dibuixos, dels bacteris al microscopi i dels cultius, que il·lustraven les publicacions del seu espòs. Però, en el món de la microbiologia, la seva col·laboració més important fou la introducció de l’ús de l’agar per solidificar els mitjans de cultiu la qual cosa permeté aïllar, separar, els bacteris d’una mescla i poder-ne estudiar les seves propietats. L’agar és un polisacàrid, una substància gelatinosa extreta d’algues, que Hesse coneixia perquè veïnes seves l’utilitzaven a la cuina com espesseïdor per fer gelatines i púdings. Aquestes veïnes n’havien conegut les qualitats a Java, on l’ús a la cuina era corrent.

Tot i que el descobriment permeté a Robert Koch aïllar i identificar el bacteri productor de la tuberculosi (Mycobacterium tuberculosis), Angelina Fanny Hesse no va tenir mai cap reconeixement.

08.03.2021

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada